Δευτέρα 23 Ιουλίου 2007

Art vs trash


Ορμώμενος από τα post 2 blogger του Lensman και του x-oyranoy είπα να γράψω κι εγώ την γνώμη μου.

Ζούμε σε μια χώρα που έχει παραμελήσει την παιδεία της. Την έχει μετατρέψει σε αμιγή εκπαίδευση. Στερώντας από τα εύπλαστα μυαλά των παιδιών, τα ερεθίσματα που προσφέρει η τέχνη. Καλά ως εδώ, αν δημιουργούσαμε αξιόλογους και διεθνούς φήμης επιστήμονες. Αλλά στην τελική ούτε αυτό κάνουμε.

Βεβαία ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι ένα τμήμα μόνο των πραγμάτων που διαμορφώνουν την προσωπικότητα ενός ατόμου. Ένας άλλος βασικός παράγοντας είναι η οικογένεια. Αλλά πως μπορεί η ελληνική οικογένεια που σουβλίζει αρνί το Πάσχα, που τα σπάει στα μπουζούκια και βρίζει οδηγώντας, να μυήσει ένα παιδί στα δύσβατα μονοπάτια της τέχνης;
Ο μόνος που μένει λοιπόν είναι το ίδιο το άτομο και "ψάξιμο" που μπορεί να κάνει από μόνο του. Αλλά μέσα στη χώρα των μιζών και του βολέματος ακόμα κι η καλή διάθεση του για αναζήτηση, διαβάλλεται από την ανάγκη της αποδοχής και της ενσωμάτωσης στο σύνολό.

Μέσα όμως σ' αυτή υπέροχη, κατά τα άλλα, μάζα Ελλήνων υπάρχουν και εκείνοι που όχι μόνο δεν προωθούν μια στοιχειώδη έννοια της τέχνης και της διανόησης αλλά αντίθετα υπερασπίζονται, εφαρμόζουν και μερικές φορές προσπαθούν να επιβάλουν την προσβολή αυτής.

Όπως πάντα υπάρχει και η αντίπερα όχθη. Αποτελείται από διανοούμενους, εναλλακτικούς και σκεπτόμενους γενικά πολίτες που δημιουργούν αντάρτικο εναντίων της ευτελούς διασκέδασης και του ανάλαφρου των καταστάσεων. Με τις λανθασμένες τους όμως μεθόδους προσβάλουν την αισθητική ή ακόμα και την ύπαρξη τον ανθρώπων που θα λέγαμε ότι είναι του "ελαφρού".

Και οι δυο ομάδες είναι απεχθείς. Γιατί ενώ μερικές φορές έχουν υγιείς προθέσεις, μεσα στο φανατισμό τους καταλήγουν να γίνονται εμπαθείς και επιθετικοί.
Δεν ξέρω αν ανήκετε σε κάποια ομάδα απ-ό τις δυο ή και σε κάποια ενδιάμεση, αλλά ας περάσει ο καθένας καλά με τις επιλογές του. Καλό είναι βέβαια και το mix and match μεταξύ αντιπάλων και πραγματικά θα φέρει προ εκπλήξεως τα αντίθετα "στρατεύματα".
Γιατί ως συνήθως η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση...

ΥΓ. Αφιερωμένο στο μωρό μου που μου άλλαξε τα μυαλά και ζωντανεύει την ζωή μου καθημερινά...

29 σχόλια:

ds είπε...

Συμφωνώ απολύτως με ότι λες για την ελληνική οικογένεια. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα μέλη της ελληνικής οικογένειας είναι υπερβολικά δεμένα μεταξύ τους, σε σημείο εξάρτησης. Η στενή σχέση γονέων-παιδιών δεν αφήνει στα τελευταία περιθώρια να αναλάβουν δικές τους πρωτοβουλίες όσον αφορά την παιδεία τους.

Άλλο ένα πρόβλημα είναι ο νεοπλουτισμός στην ελληνική οικογένεια. Η μητέρα θα γράψει την κόρη της σε μαθήματα μπαλέτου και πιάνου, χωρίς η ίδια να έχει την παραμικρή ιδέα! Αφού το έκανε η κόρη της κυρίας. Λίτσας πρέπει κι εμείς να το κάνουμε! Πώς περιμένεις τότε το παιδί αυτό να αγαπήσει πραγματικά το χορό ή τη μουσική αν το κάνει μηχανικά (και συνήθως με άσχετους δασκαλους), μόνο ως βιτρίνα για να καλύψει τα βίτσια των γονιών της;

Συμφωνώ επίσης στο ότι υπάρχουν κάποιο διανοούμενοι που φθάνουν σε extreme συμπεριφορές για να υποστηρίξουν την αγάπη τους για την Τέχνη, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν ακριβώς το αντίθετο και να γίνονται αντιπαθείς. Αυτούς τους αποκαλώ "ψευτοκουλτουριάρηδες" και μου προκαλούν αποστροφή. Θα χαρακτηρίσουν όλες τις ταινίες του Almodovar και του Lynch αριστουργήματα, και θα πάνε σε συναυλίες έντεχνου τραγουδιού καμαρωτοί και με έπαρση λες πια και επρόκειτο για τη Σκάλα του Μιλάνου...

Είδωλο είπε...

Eγω το προκαλεσα αυτο?
Ζητω συγνωμη απο τους αναγνωστες... δε ηθελα να...ε... ξερετε τωρα...
(χαχαχαχαχα)

Περαν της πλαας εχω κανει ενα αλλο post επ'αυτου στο οποιο εν κατακλειδι θελω να σας υπενθυμισω, πως αυτο που βλεπετε καθε σ/κ στα παρατραγουδα Ε Ι Ν Α Ι ο μεσος ελληνας ειτε θελετε να το πιστεψετε ειτε οχι, μη κοιτατε που μενουμε σε μετροπολεις οι περισσοτεροι απο εμας που αρμενιζουν εδω μεσα, οι υπολοιποι σε αυτον τον κοσμο ζουν.

Ανώνυμος είπε...

Το έθεσες άψογα. Για μένα και οι δύο κατηγορίες είναι απεχθείς. Απο τη μια οι ελαφρολαικοί με τα πανομοιότυπα τραγούδια που συνοψίζονται στον πόνο της χαμένης καψούρας και απο την άλλη οι "έντεχνοι" με στίχους που επικεντρώνονται στο "θέλω ν'αυτοκτονήσω τώρα".
Δυστυχώς η μικρή αγορά της χώρας αλλά και η έλλειψη πραγματικής κουλτούρας δεν ευνοεί καινούριες ιδέες, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν ελάχιστες αξιόλογες δουλειές

Neverlandean είπε...

Η Λαμπίρη δεν είναι trash. O Ρακιτζής είναι. :PPPPPP

Καλημέρα σας κύριε Πετιλέ.

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια είναι πως αυτή η αλλαγή είναι θετική για όλους μας... ;);):D

Θα επανέλθω με κανονικό σχόλιο όταν έχω καμιά ωρίτσα (γιατί η pstn απαιτεί άααααπλετο χρόνο).

Aντώνης είπε...

Υπάρχει διέξοδος; Γιατί απελπισία υπάρχει...

Ηλιας....Just me! είπε...

Και τελικά αφού από την οικογένεια και την Ελληνική παιδεία είμαστε καταδικασμένοι, τι είναι αυτό που μας παρακινεί να "την ψάξουμε"? Και τι είναι αυτό που μας καθορίζει anyway?

orestis είπε...

Ωραίο το ποστ και άκρως ενδιαφέρον.

Συμφωνώ με τις κατηγορίες που αναφέρεις.

Αλλά υπάρχει ελπίδα.

Ή τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω, κρίνοντας βέβαια με εντελώς προσωπικά κριτήρια.

Είναι στα χέρια του κάθε ατόμου, το πως θα εκμεταλλευτεί και θα ψάξει τα ερέθισματα που δέχεται.

Unknown είπε...

Kai ego simfonw me ton Oresti oti iparxei elpida. Emena prosopika eftixos mou edine support i oikogenia mou yia na proxoriso me tis texnes. Then again, art is my life and I would never allow them to stop my life from following this path.

Allios omws, I look at the ignorant and idle population kai to poso fanatismenoi einai me ta sport ke idika to podosfero - vlepw poso misos moirazei, kai skeftomai: an olos o kosmos diavaze logotexnia ke eperne minimata zwis apo ekei, our world would be a much better place.

But it's not.

kat. είπε...

συμφωνώ με τον oresti..
κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει για κανέναν! δόξα τον θεό, όλοι έχουμε μάτια και βλέπουμε και επιλέγουμε! και δάχτυλα βεβαίως για να αλλάζουμε κανάλι!
απλώς, το θέμα είναι να μην "καταπίνουμε" τα πάντα! πρέπει που και που να "φτύνουμε" κιόλας..

orestis είπε...

lensman σε νιώθω και συμφωνώ μαζί σου και εγώ.

Εμένα οι οικογένεια μου, δεν έχει ιδέα από τέχνη, αλλά με στήριξε και μένα στο να ασχοληθώ με αυτή.

Αλλά όπως είπες και ο ίδιος και μένα art is my life και δεν θα άφηνα κανέναν να με αποτρέψει από το να ασχοληθώ με αυτό.

Και kat ναι πρέπει και να φτύνουμε, για να κρατάμε έτσι μόνο πράγματα που μας εξελίσσουν ή που έστω μπορούν να το κάνουν.

Relative sorry για την κατάχρηση του χώρου.

relative_stranger είπε...

@dynx
Πολύ καλό σημείο αυτό τον νεοπλουτισμό. Ωραίο σχόλιο! Εγώ δεν τους αποκαλώ ψευτοκουλτουριάρηδες αλλά ΟΚ.

@x-oyranoy
Ναι εσύ το προκάλεσες κατά το ήμισυ βέβαια.
Αν είναι έτσι ο μέσος Έλληνας τότε υπάρχει βαθύτερο πρόβλημα.
Εγώ προσωπικά δεν θέλω να το πιστέψω.

@ethan
Ακριβώς όπως τα λες για την μικρή αγορά της χώρας μας. Βέβαια τελευταία κάτι βλέπω να κινήται...

@Neverlandean
Καλά ο ρακιτζής ότι πεις, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Αλλά ως trash δεν αντιλαμβάνομαι τόσο τους ανθρώπους αλλά τις αντιλήψεις που αντιπροσωπευουν

relative_stranger είπε...

@αντώνης
Ναι στη μέση μάλλον όπου ο καθένας βρίσκει τη δική του αλήθεια.

@Ηλιας....Just me!
Δεν ξέρω τι μας καθορίζει αλλά αυτό ωθεί εμένα να "ψάξω" είναι το διερευνητικό πνεύμα και τα πρότυπα μου

@orestis
Φυσικά και υπάρχει ελπίδα. Αν δεν υπήρχε θα βυθιζόμασταν όλοι σε μια άβυσσο εχθρότητας και μίσους.

@lensman
Συμφωνώ μαζί σου για το ποδόσφαιρο. Πιστεύω ότι έχει εφευρεθεί για να αποπροσανατολίζει τις μάζες από τα πραγματικά προβλήματα. Έτσι δεν γινόταν και στην χούντα;

@kat μου όντος πρέπει να φτύνουμε που και που, ειδικά μ' αυτήν την τηλεοραση

relative_stranger είπε...

Φίλε oresti κανε όση κατάχρηση θες, επιτρέπω & ενθαρρυνθώ τέτοιες πρωτοβουλίες

Strahd είπε...

@lesman

Mη βγάλουμε και τα αθλήματα τώρα σκάρτα. Δεν μου αρέσει κι εμένα το ποδόσφαιρο ούτε ο φανατισμός σε οποιοδήποτε επίπεδο, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι επειδή υπάρχει το συγκεκριμένο άθλημα είναι αυτό που ευθύνεται για τον φανατισμό. Για αυτό ευθύνεται η παιδεία που έχει ο καθένας μας.

Και παντού και σε όλα τα είδη υπάρχει ο φανατισμός, αλλού μικρότερος και αλλού μεγαλύτερος. Δεν παύει να είναι όμως το ίδιο κακός.

etalon είπε...

ωραιο καυγα στησατε εδω.
μπορω να μπω?

μπαινω.

ουτε παιδεια εχουμε ουτε καν εκπαιδευση.εχουμε διεκπεραίωση.

η τεχνη αξιζει οταν μονος ο καθενας την ανακαλυπτει και νιωθει τις προσωπικες του αναζητησεις να απαντιούνται.

το τι αρεσει στον καθενα κολοκυθόπιτα.

το δηθεν, και σε συμπεριφορα και σε τροπο ζωης ειναι αποτελεσμα της ημιμαθειας που μας δερνει.

το ιδιο και το "ελα ρε σπαω πλακα" γι αυτο το βλεπω, το ακουω, κτλ

η τηλεοπτικη πραγματικοτητα ειναι εικονικη πραγματικοτητα και το κοινο μη το ξεχνατε ειναι ενα κοινο που γαλουθηκε με αυτη περισσοτερο απο 40 χρονια. Το σημερινο επίπεδο της δεν ειναι αμοιρο του ηδη διαμορφωμενου κοινου της.

Διεθνη καρριερα αυτη τη στιγμη κανουν ατομα που ειναι αν οχι αντιπαθη τουλαχιστον αδιαφορα εως ανεξηγητα για το μεσο Ελληνα.
( Αγγελόπουλος, Καραινδρου,Τερζοπουλος κτλ)
Αναρωτηθηκε κανεις απο ολους μας γιατι?

Merci.

billzouk είπε...

Ωραιο κειμενο. Με καλυψε, οπως και η απαντηση του ethan.

Ανώνυμος είπε...

Το καλύτερο δώρο ever που μου έκαναν οι γονείς μου, ήταν το ότι με έδιωξαν απ' το σπίτι όταν ήμουν 18 ετών.

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λες relative...
Αν και για μένα τέχνη δεν είναι κάτι που ορίζεται. Πιστεύω ότι τα πάντα μπορούν να είναι τέχνη (ακόμα και η άντζελα) όταν αυτό που επιλέγει να ασχοληθεί με αυτά το κάνει μέσα από την δική του κρίση και άποψη. Αν κάτι λείπει και μας παραπλανά στους χώρους της τέχνης και της μη-τέχνης είναι η έλλειψη προσωπικότητας και γνώσης. Αν δεν ψάξεις, δεν θα μάθεις και αν δεν μάθεις δεν μπορείς να έχεις άποψη.

relative_stranger είπε...

@etalon
Τι να πω άλλο συμφωνώ. Με κάλυψες!

@billzouk
Ευχαριστώ. Κι εμένα με κάλυψε.

@porn0star
Αθάνατη ελληνική στενομυαλιά

@darkenlight
Καλώς ήρθες. Αν έχεις κι εσυ blog βάλε το link να σου πούμε κι εμείς τις απόψεις μας.
Στο θέμα μας τώρα. Δεν πολυσυμφωνώ μ' αυτό που λες. Αν πιάσω εγώ και χτυπώ άρρυθμα τα κατσαρολικά τις κουζίνας μου κι αυτό τέχνη είναι;

Ανώνυμος είπε...

hi there!
ωραια κειμενο.
και ενδιαφερον μπλογκ.

Strahd είπε...

Ερώτηση κρίσεως προς etalon...

Αν εσύ θες να "σπάσεις πλάκα" μπορείς να μου πεις τι κάνεις;

Person I. είπε...

Η λαμπίρη και οι τοιαύτες (όπως και ο λεπά στο προηγούμενο ποστ) είναι trash και το ξέρουν και το κάνουν γιατί γνωρίζουν πως υπάρχει κόσμος που το θέλει το trash, ίσως γιατί δεν του 'χουν δείξει κάτι άλλο.
Αλλά δε φταίει η Λαμπίρη & Σια. Εμείς φταίμε που τους 'συντηρούμε'. Επαφύεται, λοιπόν, στον καθένα μας, αφού δει και το trash και την κουλτούρα, να κάνει τις επιλογές του.
Και οι οι επιλογές δόξα σοι ο θεός είναι πολλές. γιατί ανάμεσα στα δύο άκρα πχ λεπά και Φαραντούρη, υπάρχουν ενδιάμεσοι σταθμοί, αρκετοί και ποικίλλοι, ώστε να ικανοποιήσουν τον καθένα μας.

relative_stranger είπε...

@anisixos
Ευχαριστώ πολύ!
Έχεις απενεργοποιήσει τα σχόλια στο blog σου; Γιατί ήθελα σου πω κι εγώ τη γνώμη μου για την Θεσ/νικη.

@Φτερό στον άνεμο
Δίκιο έχεις δεν φταινε αυτοί εμείς φταίμε που του συντηρούμε. Γιατί μπορούμε να κάνουμε τις επιλογές μας. Απλά και δημοκρατικά.

aparadektos είπε...

Ενδιαφέρουσα και ακριβής η προσέγγιση των δύο πόλων! Μην ξεχνάμε πως το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης είναι συνταγματικό και πολύ δίκαιο. Αρκεί να μην προσβάλει και καταπατεί άλλα δικαιώματα!Το καλό και το κακό, το τι είναι TRAsh και ART, το πολιτισμένο και το απολίτιστο, είναι καθαρά θέμα κρίσης και επιλογής του καθενός. Πέρα όμως από την "κακή" επιλογή, το χειρότερο είναι η κρίση χωρίς την εμπειρία και το "δήθεν" της συμπεριφοράς. Μην ξεχνάμε ότι πολλοί χαρακτηρίζουν αυτό που κάνουμε ως χάσιμο χρόνου, αναζήτηση συντρόφων, απομόνωση ή μη φυσιολογικό τρόπο επικοινωνίας, κ.λ.π.

Romeo είπε...

Πιστεύω πως θα συμφωνήσεις μαζί μου, πως η σημερινή "δημοκρατία" βασίζεται ακριβώς στο γεγονός πως η πραγματική μόρφωση σπανίζει. Τα σέβη μου που άγγιξες ένα τέτοιο θέμα!

revqueer είπε...

Τα λες πολύ σωστά stranger, συγχαρητήρια για το blog!

relative_stranger είπε...

@aparadektos
Αρκεί να μην προσβάλει άλλα δικαιώματα. Τα είπες όλα εδώ!!!


@Romeo
Έχεις ένα δίκιο αλλά πιστεύω ότι θα είχαμε πιο ουσιώδη δημοκρατία αν μορφώναμε καλύτερα του πολίτες μας


@revqueer
Ευχαριστώ επίσης!!!

oneiroparmenh είπε...

Βρήκα πολύ ενδιαφέρον το post σου relative stranger.Κ συμφωνώ κ με τον etalon πως ελληνική παιδεία κ εκπαιδευση δεν υφίστανται.
Το ελληνικό σχολείο όχι μόνο δεν μας παρέχει ερεθίσματα για να αγαπήσουμε την Τέχνη αλλά κυρίως μας απομακρύνει από αυτη με πολλούς τρόπους.Θα επεκταθώ περαιτέρω σε ένα post που θα βάλω στο δικό μου blog κάποια στιγμή.Πάντως μου έδωσες τροφή για σκέψη κ σε ευχαριστώ.